Πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις δυσχρωμίες του καλοκαιριού.

Το φθιόπωρο η μάχη με τις δυσχρωμίες κορυφώνεται, καθώς η αυξημένη έκθεση στον ήλιο από τους καλοκαιρινούς μήνες εντείνει τις υπάρχουσες  βλάβες και ευνοεί την δημιουργία νέων. Βασικό κομμάτι της θεραπείας των δυσχρωμιών είναι η κατανόηση από την πλευρά του ενδιαφερόμενου για το τι είναι η δυσχρωμία, γιατί δημιουργείται, με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η αντιμετώπιση των λεκέδων αποτελεί αληθινή πρόκληση καθώς δεν μπορεί να επιτευχθεί 100% εξάλειψη και η υποτροπή τους εξαρτάται από την συνέπεια του ενδιαφερόμενου.

 

 

Τι είναι η δυσχρωμία: Οι δυσχρωμίες είναι αλλοιώσεις της ομοιομορφίας του χρώματος της επιδερμίδας. Συνήθως κάποιες περιοχές του δέρματος σκουραίνουν ή λευκαίνουν. Οι σκούροι λεκέδες είναι  χρωματισμοί της επιδερμίδας που δημιουργούνται από την ανεξέλεγκτη δράση της μελανίνης. Ο λόγος που η μελανίνη δρά  χωρίς έλεγχο,  είναι το DNAτων μελανοκυττάρων το οποίο  έχει υποστεί βλάβη (από την ηλιακή ακτινοβολία, ορμονικές διαταραχές ή φαρμακευτική αγωγή). Οι ανοιχτόχρωμοι  λεκέδες προκύπτουν από μόνιμη καταστροφή των μελανοκυττάρων και δεν θεραπεύονται.

Αντιμετώπιση των δυσχρωμιών

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των λεκέδων είναι η πρόληψη.

Είναι γνωστό πως η ακτινοβολία συσσωρεύεται στον οργανισμό και δρά αθροιστικά. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως η δυσχρωμία που εμφανίστηκε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές δεν είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο την συγκεκριμένη περίοδο, αλλά ουσιαστικά η επιπλέον ακτινοβολία,  που η επιδερμίδα δέχτηκε στις διακοπές , ήταν η χαριστική βολή που επηρέασε την ομαλή λειτουργία των μελανοκυττάρων. Οι δυσχρωμίες μπορεί να υπάρχουν βαθειά στο δέρμα καιρό πριν να εμφανιστούν στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Η πρόληψη των δυσχρωμιών περιλαμβάνει την χρήση αντηλιακής προστασίας όλο το χρόνο και σωστή θρέψη της επιδερμίδας με ικανές ποσότητες ενεργών βιταμινών ώστε να δίνουμε αρκετή ενέργεια στα κύτταρα για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές προκλήσεις και τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία, την ατμοσφαιρική ρύπανση, το τσιγάρο και το στρες.

2. Εκτίμηση της υγείας και της φωτογήρανσης της επιδερμίδας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί τόσο, που είμαστε πλέον σε θέση να υπολογίζουμε την φωτογήρανση και να προβλέπουμε πως αυτή θα επηρεάσει την εμφάνιση του δέρματος τα επόμενα χρόνια. Διατίθενται στην αγορά μηχανήματα και λογισμικά που μπορούν να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη (από φορητή δερμοδιάγνωση  μέχρι ανάλυση δεδομένων για ερευνητική χρήση).

3. Τοπική χρήση βιταμίνης Α.

 Οι αναπλαστικές ιδιότητες της βιταμίνης Α είναι αδιαμφισβήτητες,  εφόσον είναι ενεργή η βιταμίνη Α, εφαρμόζεται καθημερινά σε υψηλές δόσεις. Το σύστημα αυξανόμενων επιπέδων βιταμίνης Α, C, Ε της Environπου σχεδίασε ο διεθνούς φήμης πλαστικός χειρουργός dr.DesFernandes, επιτυγχάνει την ομαλή προσαρμογή του δέρματος στη βιταμίνη Α, εξασφαλίζοντας πραγματικά ορατά αποτελέσματα και αποφεύγοντας τις πιθανές ρετινοικές   αντιδράσεις σε δέρματα με ανενεργούς υποδοχείς της βιταμίνης.

4. Τοπική χρήση βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C ως αντιοξειδωτική βιταμίνη ενισχύει τη φυσική άμυνα  του δέρματος στην ακτινοβολία και το στρες. Επίσης έχει αναπλαστική και λευκαντική δράση και κυρίως αναστέλλει την τυροσινάση που ευθύνεται για την ανεξέλεγκτη λειτουργία των μελανοκυττάρων.

5 Βιταμίνη Β3.

Η βιταμίνη Β3 είναι ένας ακόμη αναστολέας της τυροσινάσης και είναι βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης λευκαντικής θεραπείας.

disxromies 2

6. Θεραπεία στο ινστιτούτο.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν τη χρήση υψηλών δόσεων φρέσκων βιταμινών Α, Cκαι Ε σε ενεργή μορφή σε συνδυασμό με  το μηχάνημα DF ενίσχυσης της διείσδυσης των βιταμινών στο δέρμα( ας μην ξεχνάμε πως οι δυσχρωμίες είναι πρόβλημα της βασικής στοιβάδας) . Σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση γαλακτικού οξέος με ήπιο PH ( τα coolpeel) μπορούν να συνδυαστούν άψογα  με τις θεραπείες βιταμινών. Δεν συστήνεται η χρήση χημικών peeling και θεραπείες απομάκρυνσης των εξωτερικών στοιβάδων του δέρματος καθώς δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη και συχνά χειροτερεύουν το δέρμα λόγω της φωτοευαισθησίας που αυτόματα προκαλούν. Ο συνδυασμός ασκορβικού και σαλικυλικού οξέος  που εφαρμόζεται στο ινστιτούτο μας με παλμικό ιονισμό και σονοφόρεση χαμηλής συχνότητας (DF μηχάνημα διείσδυσης βιταμινών στο δέρμα)έχει τα καλύτερα αποτελέσματα σε έξι συνεδρίες. Το πρόβλημα της αστάθειας της βιταμίνης C ( που ισχύει πάντα) αντιμετωπίζεται,  με το γίνεται η μείξη του προϊόντος που περιέχει την βιταμίνη,  στο τελευταίο στάδιο από την αισθητικό την στιγμή ακριβώς της θεραπείας.suncare

7. Διατήρηση του αποτελέσματος από τον ενδιαφερόμενο

Οι δυσχρωμίες ακόμη και αν εμφανίζονται ξαφνικά δε δημιουργούνται όπως είπαμε από τη μια μέρα στην άλλη. Η χρήση του αντηλιακού όσο κοινότυπη και αν ακούγεται πρέπει να είναι καθημερινή και οι θεραπείες για την αντιμετώπιση των πανάδων  πρέπει να γίνεται σε απόλυτη συνεργασία με τον πάσχοντα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο τα αποτελέσματα θα είναι σταδιακά ικανοποιητικά.

TOP