1Για να κατανοήσουμε καλύτερα το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι και πως σχηματίζεται στο σώμα μας. Εκτός από τις ορμονικές αιτίες που σίγουρα ευνοούν την δημιουργία της, η κυτταρίτιδα είναι το αποτέλεσμα τόσο της συσσώρευσης λίπους στον λιπώδη ιστό (λιπώδη κύτταρα στο υπόδερμα) , όσο και της κατακράτησης νερού γύρω από αυτά ( στο χόριο και το υπόδερμα). Καθώς τα λιποκύτταρα μεγαλώνουν, «οι φάκελοι» που τα περιέχουν αλλάζουν σχήμα και δημιουργούν ανωμαλία στην επιφάνεια του δέρματος γνωστή και ως «φλοιό πορτοκαλιού». 

ph1

Η διόγκωση των λιποκυττάρων οφείλεται στην επιβράδυνση της κυκλοφορίας του αίματος η οποία προκαλεί την κατακάθιση των αποβλήτων του μεταβολισμού. Αυτά τα ανεπιθύμητα μπαλώματα της κυτταρίτιδας μπορεί να προκαλούν και πόνο στην αφή, αν η πίεση στο εσωτερικό των λιποκυττάρων αυξηθεί. 

ph3Οι γυναίκες πλήττονται από την κυτταρίτιδα περισσότερο από τους άνδρες επειδή η δομή των διαμερισμάτων που περιέχουν τα λιποκύτταρα είναι διαφορετική. Στις γυναίκες το υπόδερμα χωρίζεται από ένα δίκτυο κάθετων διαμερισμάτων, τα διαφράγματα, αποτελούμενα από πλέγμα ινώδους συνδετικού ιστού. Εξ αιτίας της διόγκωσής τους, τα κύτταρα του υποδόριου λίπους ωθούνται προς τα επάνω ενώ τα διαφράγματα πρός τα κάτω με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έτσι τα μπαλώματα της κυτταρίτιδας που αναφέραμε πιο πάνω. Στους άνδρες τα ινώδη διαφράγματα είναι δομημένα έτσι ώστε να σχηματίζουν διαγώνια διαμερίσματα και όταν η πίεση στο εσωτερικό των λιποκυττάρων αυξάνεται, δεν υπάρχει ορατή παραμόρφωση.

ph2Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η κυτταρίτιδα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με φυσική άσκηση και προσεγμένη διατροφή αλλά με ένα συνδυασμό δράσεων που περιλαμβάνει και το μηχάνημα LPG ENDERMOLOGY. Οι κεφαλές του LPG ENDERMOLOGY προκαλούν μηχανική διέγερση που πυροδοτεί βαθιά βιολογικά αντανακλαστικά. Διεγείρει τον λιπώδη ιστό έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί ξανά, τα πλέγματα που παγιδεύουν τα λιποκύτταρα για να μαλακώσουν και αποκαθιστά την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Η διαδικασία απελευθέρωσης του λίπους (η λιπόλυση) ενεργοποιείται ξανά και στοχεύει στην καταπολέμηση του τοπικού πάχους και των ατελειών. Η μηχανική διέγερση είναι μια 100% φυσική διαδικασία και αυτό είναι το όφελος από την θεραπεία. Το μηχάνημα αποτελείται από δυο κεφαλές (εκτός από την μικρή του προσώπου) που η καθεμιά έχει δυο ανεξάρτητους, ενσωματωμένους κυλίνδρους (rollers) και ένα σύστημα διαδοχικής αναρρόφησης του δέρματος . Οι κύλινδροι διαθέτουν διαφορετικές κυκλικές κατευθύνσεις που «αρπάζουν» ελεγχόμενα τους ιστούς του δέρματος, απεγκλωβίζοντας έτσι σταδιακά το συσσωρευμένο λίπος. H θεραπεία επανενεργοποιεί τους ινοβλάστες που παράγουν ελαστίνη και κολλαγόνο ακόμη και σε άτομα μεγάλης ηλικίας που η διαδικασία αυτή είναι έτσι και αλλιώς μειωμένη, δίνοντας έτσι ξανά ζωή στο δέρμα. Ανάλογα με το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσουμε το LPG ENDERMOLOGY μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα κυτταρίτιδας, φλεγμονής του δέρματος, λιπώδους ή ινώδους οιδήματος ή προβλημάτων του ινώδους ιστού. Σμιλεύει το σώμα και απαλύνει τις γραμμές του, μειώνει αισθητά την κυτταρίτιδα και συνδυασμένο με το 3deep ραδιοσυχνότητες μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα του.
                       2     3

 

                                              ph5   ph4

 


Κατακράτηση υγρών (πρήξιμο ) στο σώμα και η αντιμετώπιση του προβλήματος.

swollen handΤο οίδημα (η κατακράτηση υγρών ) σε όλο το σώμα ή σε κάποιο μέρος αυτού εκδηλώνεται με τη μορφή  πρηξίματος. Το πρήξιμο  μπορεί να είναι είτε ένδειξη  για μια υποβόσκουσα και προβληματική κατάσταση  που  χρειάζεται  ιατρική συμβουλή, είτε να αποτελεί μια προειδοποίηση του οργανισμού για ενδεχόμενη δυσφορία στην οποία βρίσκεται εκείνη την στιγμή. Το πρήξιμο αυτό περιορίζει το εύρος των κινήσεων μας, ιδιαίτερα όταν είναι γενικευμένο σε όλο το σώμα. Συνήθως οι περιοχές του σώματος που πρήζονται είναι τα πόδια, η κοιλιά, τα χέρια, τα γόνατα, το στήθος, και συχνά το πρόσωπο.

Η γνώση  της αιτίας  είναι σίγουρα η αρχή της λύσης του προβλήματος. Η κατακράτηση υγρών στο σώμα μπορεί να οφείλεται στην υψηλή πρόσληψη αλατιού, σε τραυματισμό μιας περιοχής του, σε παραμονή σε καθιστή στάση για αρκετές ώρες, σε ορμονικές διαταραχές ή και σε συνδυασμό διαφόρων άλλων παραγόντων. Ένα  παράδειγμα είναι το πρήξιμο των ποδιών ιδιαίτερα στις γάμπες και στα χέρια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης  ή το γενικότερο πρήξιμο στο σώμα όταν περιμένουμε να αδιαθετήσουμε λόγω διακύμανσης των ορμονών.  Ανεξάρτητα από την αιτία ή την εικόνα που έχει, το οίδημα είναι  απαραίτητο να αντιμετωπιστεί. Μαζί  θα δούμε μια σειρά φυσικών βοηθημάτων που είναι αρκετά αποτελεσματικά και συχνά ασφαλέστερα από τα παραδοσιακά φαρμακευτικά σκευάσματα.

images 3 Τα διουρητικά βότανα και κάποια τρόφιμα , τα λεγόμενα φυσικά διουρητικά,  μπορεί να μειώσουν αποτελεσματικά το πρήξιμο που σχετίζεται με το οίδημα,  αυξάνοντας τον όγκο των ούρων και την συχνότητα διούρησης.  Αυτό επιτυγχάνεται με την μείωση της ποσότητας αλάτων που απορροφούνται  από το νεφρό και καταλήγουν  στην κυκλοφορία του αίματος. Μέσω αυτής της διαδικασίας,  τα φυσικά διουρητικά προκαλούν την απομάκρυνση της περίσσειας υγρών από το σώμα. Με την συχνή διούρηση είναι πιθανό να απομακρύνονται και κάποιες ανόργανες ουσίες σημαντικές για τον οργανισμό όπως είναι το κάλλιο και το ασβέστιο, που χάνονται ανάμεσα στο νάτριο και το νερό που αποτελούν τα ούρα. Πρέπει να επιλέγουμε με προσοχή τα φυσικά διουρητικά για να αντικαθιστούμε αυτές τις ουσίες.

Ένα από τα πιο γνωστά διουρητικά φυτά είναι η πικραλίδα( DANDELION). Η πικραλίδα τονώνει τις λειτουργίες του ήπατος, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής και κρατά τη
 χοληστερίνη σε χαμηλά επίπεδα. Βοηθά σημαντικά το συκώτι στην απομάκρυνση των τοξινών κάθε προέλευσης ενώ δρα και τονωτικά ενισχύοντας την καύση των λιπαρών και των σακχάρων. Είναι φυτό με διουρητικές ιδιότητες που όμως δεν προκαλεί έλλειψη καλίου λόγω της αυξημένης ούρησης όπως συμβαίνει με τα περισσότερα διουρητικά, καθώς περιέχει άφθονη ποσότητα και ανατροφοδοτεί τον οργανισμό μας όσο το καταναλώνουμε. Επιπλέον, ρυθμίζει την όρεξη, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος και έχει καταπραϋντική δράση.

images 4Ένα άλλο φυσικό διουρητικό αποτελούν οι ίνες που βρίσκονται στο άκρο του καλαμποκιού. (τα μουστάκια του καλαμποκιού). Το μέρος αυτό του φυτού θεωρείται σήμερα από τους πιο θαυματουργούς πρωταγωνιστές της σύγχρονης βοτανοθεραπείας και ομοιοπαθητικής. Περιέχει βιταμίνες Β, C και Κ, πυρίτιο , ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες καθώς και το πρόσφατα ανακαλυφθέν παρα-άμινο-βενζοϊκό οξύ, ουσία που απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα  στην παραγωγή αντηλιακών προϊόντων. Η τονωτική επίδραση του βοτάνου αυτού στο αναπαραγωγικό σύστημα είχε εντοπιστεί από την αρχαιότητα και είχε  χρησιμοποιηθεί για την παραδοσιακή θεραπεία της υπογονιμότητας και την ανακούφιση από πόνους της περιόδου. Επίσης χρησιμοποιήθηκε εντατικά σε περιπτώσεις χολόλιθων και για τη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας. Σήμερα αποδίδονται στο φυτό αυτό διουρητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και θεωρείται ιδανική θεραπεία για περιπτώσεις δυσουρίας και ουρολοίμωξης, κυστίτιδας, προστατίτιδας, κολπίτιδας, νεφρίτιδας, ψαμμίασης, βλεννόρροιας. Αποκαθιστά την ποσότητα καλίου που χάνεται μέσω της διούρησης.

Άλλο φυτό γνωστό για τις ικανότητες του να αποκαθιστά τις απαραίτητες ουσίες για τον οργανισμό που χάνονται με την διούρηση είναι ηΙπποκαστανέα (Horse chestnut mother tincture ).  Είναι βότανο στυπτικό και αντιφλεγμονώδες που ανακουφίζει από συμπτώματα μυρμηγκίασης, πόνων, κνησμού, κόπωσης και το αίσθημα βάρους ή κρύου που συνδέεται με κακή κυκλοφορία στα πόδια. Είναι ωφέλιμη στην καταπολέμηση των κιρσών, πρησμένων ποδιών και αιμορροΐδων. Οι δραστικές ουσίες που περιέχει είναι διάφορες σαπωνίνες η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η αισκιγενίνη (αισκίνη) και η αισκουλίνη,. Το βάμμα της στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία διαλύει και απορροφά τους θρόμβους και βοηθά σε διάφορα προβλήματα αισθητικής και ιατρικής φύσης όπως η κυτταρίτιδα και η γήρανση του δέρματος. Επίσης η αισκουλίνη που περιέχει το φυτό προάγει την απέκκριση του καλίου , του νατρίου καθώς και άλλων υγρών από το σώμα ενώ η αισκίνη βελτιώνει τη λειτουργία των  αιμοφόρων αγγείων και ειδικότερα των φλεβών, προστατεύοντας τις από φλεγμονές. Σημαντικό επίσης είναι ότι απορροφά υγρά από το κυκλοφοριακό σύστημα του οργανισμού και εμποδίζει την διαρροή υγρών από τα τοιχώματα των φλεβών.

water footprint

Άλλα φυτά όπως η αγκινάρα, ο μαϊντανός και το πράσινο τσάι βοηθούν πολύ στην μείωση του πρηξίματος από το σώμα. Φρούτα όπως το καρπούζι, τα σταφύλια, τα μούρα βοηθούν στην συχνή διούρηση λόγω της υψηλής ποσότητας νερού που περιέχουν ενώ προσδίδουν στον οργανισμό ορισμένα πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες. Η ντομάτα και το αγγούρι επίσης αποτρέπουν την κατακράτηση υγρών.

Μια αποτελεσματική πρακτική για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών  είναι και η χρήση καλτσών συμπίεσης. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τα πρησμένα πόδια, τις γάμπες και τους αστραγάλους μετά από πολύωρη καθιστική ζωή και σε περίοδο διακύμανσης ορμονών. Κρατούν τις φλέβες συμπιεσμένες, διατηρώντας τη διάμετρο τους σταθερή και εμποδίζοντας την διόγκωση τους. Βελτιώνουν το κυκλοφοριακό σύστημα εξασφαλίζοντας την ομαλή ροή του αίματος και την απομάκρυνση των συσσωρευμένων υγρών. Η πίεση που ασκεί η κάλτσα είναι μεγαλύτερη στο άκρο της και μειώνεται σταδιακά ανεβαίνοντας στα πόδια. Αυτή η σταδιακή πίεση οδηγεί τα συσσωρευμένα υγρά στους λεμφαδένες διευκολύνοντας έτσι την αποβολή τους από το σώμα. Οι κάλτσες αυτές καλό θα είναι να συστήνονται από γιατρό καθώς δεν είναι για όλους τους ασθενείς.


Η υδροθεραπεία είναι άλλος τρόπος ανακούφισης του πρησμένου σώματος. Ρίχνουμε ζεστό νερό πάνω μας για περίπου 5 λεπτά και μετά κρύο για 30 δευτερόλεπτά επαναλαμβάνοντας τον κύκλο δυο με τρείς φορές σε κάθε περιοή. Αυτή η εναλλάξ διαστολή συστολή βοηθά πολύ στην κυκλοφορία. Έχει αποδειχθεί πως το να πίνουμε πολύ νερό, όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, βοηθά αρκετά. Το πόσιμο νερό μειώνει την κατακράτηση υγρών από το σώμα, διορθώνοντας το μηχανισμό ανατροφοδότησης που χρησιμοποιεί το σώμα για να διαπιστώσει αν είναι αφυδατωμένο ή υπερενυδατωμένο. Το σώμα μπορεί να συγκρατεί περίσσεια νερού γιατί το αντανακλαστικό της δίψας έχει  μπλοκαριστεί.

healthΤο λεμφικό μασάζ είναι το σημαντικότερο βοηθητικό μέσω της ομαλής λειτουργίας γενικότερα του οργανισμού. Η πρακτική αυτή μέθοδος κινητοποιεί  την αποστράγγιση του ενδιάμεσου υγρού μέσω του λεμφικού συστήματος. Η μέθοδος του μηχανήματος του LPGENDERMOLOGY ενεργοποιεί το λεμφικό σύστημα μέσω της πίεσης που ασκεί στο πρησμένο σώμα, με κινήσεις που έχουν κατεύθυνση προς την καρδιά. Ξεκινάμε το μηχανικό μασάζ από τα μέρη του σώματος που είναι κοντά στην καρδιά και έπειτα στα υπόλοιπα για να εξασφαλιστεί έτσι ότι δεν θα υπάρξει παρεμπόδιση της ροής των υγρών. Η διαδρομή των λεμφαδένων θα μπλοκαριστεί, εάν ξεκινήσουμε το μηχανικό μασάζ από τα πιο μακρινά της καρδιάς μέρη του σώματος, καταλήγοντας έτσι  στην μετατόπιση του πρηξίματος από την μια περιοχή του σώματος στην άλλη. Το λεμφικό μασάζ στα πόδια γίνεται ασκώντας σταθερή πίεση με κατεύθυνση την βουβωνική χώρα για αρκετά λεπτά, έχοντας τοποθετήσει τα πόδια σε μαξιλάρι για να βρίσκονται σε ψηλότερο σημείο από την καρδιά. Ωστόσο το λεμφικό μασάζ δεν ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις μεγάλου και γενικευμένου πρηξίματος στο σώμα γιατί μπορεί να το χειροτερεύσει.

Η ομοιοπαθητική επίσης είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του πρηξίματος καθώς χρησιμοποιεί ουσίες που προέρχονται από φυτά και από ορυκτές πηγές. Η ομοιοπαθητική δρα ενισχύοντας την φυσική θεραπευτική δύναμη του οργανισμού να καταπολεμά συμπτώματα που προκαλώντας άλλα παρόμοιας φύσης. Αυτή η εναλλακτική ιατρική μέθοδος βασίζεται στη θεωρία «όμοιο θεραπεύει το όμοιο» που σημαίνει   πως μια ασθένεια σε έναν άρρωστο θεραπεύεται με την χορήγηση μιας ουσίας, η οποία σε ένα υγιές άτομο θα προκαλούσε τα ίδια συμπτώματα με εκείνα της ασθένειας. Τα σκευάσματα της ομοιοπαθητικής παράγονται με την επιλογή των ουσιών και την διαδοχική επαναλαμβανόμενη αραίωση τους σε αλκοόλη ή σε αποσταγμένο νερό. Έπειτα ακολουθείται μια διαδικασία βίαιης ανάδευσης. Η αραίωση επαναλαμβάνεται μέχρι που η αρχική δηλητηριώδης ουσία να πάψει να είναι επιβλαβής.

TOP