Φωτογήρανση- Ανάπλαση

anaplasiΑπό τη στιγμή που το δέρμα έχει υποστεί φωτογήρανση, η απλή περιποίηση με προϊόντα για χρήση στο σπίτι δεν είναι αρκετή. Πρέπει να ακολουθηθούν εντατικές θεραπείες που μπορούν να πραγματοποιηθούν από ειδικούς επαγγελματίες αισθητικούς ή γιατρούς.

Το πίλινκ είναι μία μέθοδος που θα σκεφτούν οι περισσότεροι, αλλά πιστεύω ότι είναι ένας παρεξηγημένος τρόπος για να αποκατασταθεί η υγεία του δέρματος.

Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι το λέιζερ είναι ο κατάλληλος τρόπος για να θεραπευτεί το δέρμα, όμως πιστεύω ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τίποτα το οποίο καταστρέφει τα κύτταρα του δέρματος.  Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο που διαθέτει το σώμα μας και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Η επιδερμίδα έχει πάχος 0.2 mm και η κερατίνη στοιβάδα μόλις 0.02 mm! Αυτό το πολύπλοκο αλλά και ταυτόχρονα όμορφο όργανο πρέπει να το μεταχειριζόμαστε με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό και να μην το βασανίζουμε έχοντας σαν δικαιολογία τη δημιουργία απαλού και υγιούς δέρματος. Τα πιο σημαντικά κύτταρα είναι τα κερατινοκύτταρα που βρίσκονται στη βάση της επιδερμίδας.

Πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε απαλότερα πίλινκ που οδηγούν το δέρμα να γίνει πιο λείο και υγιές με ήπιο τρόπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο φυσικός προορισμός του κερατινοκυττάρου είναι να παρασκευάσει την απαραίτητη κερατίνη, τα κεραμίδια κ.λ.π. και μετά να «πεθάνει» ώστε να φτιάξει μία υγιή κερατίνη στοιβάδα, ικανή να προστατέψει. Το δέρμα είναι το μοναδικό όργανο που ολοκληρώνει τη λειτουργία του πεθαίνοντας. Από τη στιγμή που γίνει κατανοητό αυτό το γεγονός, μπορούμε να καταλάβουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες αν αντιμετωπίσουμε την κερατίνη στοιβάδα σαν μία νεκρή στοιβάδα που δεν χρειαζόμαστε. Έχουμε ανάγκη την κερατίνη στοιβάδα, αλλά την χρειαζόμαστε υγιή.

Τα σκληρά πίλινκ και το λέιζερ μπορεί να κάνουν το δέρμα εντυπωσιακά λείο, αλλά ταυτόχρονα σκοτώνουν το μεγαλύτερο μέρος της επιδερμίδας και δημιουργούν ουλές στη δερμίδα. Αυτές οι ουλές κάνουν το δέρμα να δείχνει λείο. Έτσι, η ισορροπία του δέρματος έχει διαταραχτεί με σκοπό να δείχνει νεότερο και ο ασθενής θα πρέπει να φοράει για το υπόλοιπο της ζωής του κάποιο βαρύ μέϊκ απ. 

Πολλοί μπορεί να ισχυρίζονται ότι δεν πειράζει, αλλά η γνώμη των ασθενών διαφέρει και οι περισσότεροι δεν θέλουν να φορούν συνεχώς βαρύ μέϊκ απ. Επιπλέον, με τον καιρό το δέρμα δεν είναι πια κανονικό, είναι πολύ λεπτό και έτσι οι λεπτές ρυτίδες φαίνονται περισσότερο καθώς το κολλαγόνο μειώνεται. Ανακάλυψα ότι τα απαλά πίλινκ είναι στην πραγματικότητα εξίσου αποτελεσματικά όσο τα δυνατά πίλινκ που κάνουν το δέρμα να εξασθενίσει, αρκεί να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Είναι πολύ σημαντικό να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν μπορούν να επιτευχθούν με την εφαρμογή και μόνο πίλινκ. Πρέπει να φροντίζουμε το δέρμα με Βιταμίνη Α. Η Βιταμίνη A μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παλαιότερα θεωρούσα ότι αρκούν τα ελαφριά πίλινκ για να πετύχω τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Με την εμπειρία και την συνεχή έρευνα έχω καταλήξει ότι πρέπει να «δουλεύουμε» με την φυσιολογία του δέρματος για να έχουμε ένα δέρμα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια μιας νέας συσκευής που έχει σχεδιαστεί και  συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρισμού και του ήχου με σκοπό την καλύτερη δυνατή διείσδυση των Βιταμινών Α και C και άλλων μορίων σημαντικών για μια νεανική επιδερμίδα.  

Αυτός ο συνδυασμός μας δίνει τη δυνατότητα ανάπλασης του δέρματος που έχει υποστεί φωτογήρανση σε βαθμό που στο παρελθόν θεωρούσαμε αδύνατο.  Πιστεύω ότι στα προσεχή χρόνια, το βαθύ πίλινκ θα θεωρείται λιγότερο σημαντικό και οι σημαντικότερες βελτιώσεις στο δέρμα θα πραγματοποιούνται μέσω προηγμένων συστημάτων διείσδυσης.

Οι θεραπείες ανάπλασης και φωτογήρανσης,  βέβαια, απαιτούν χρόνο και σημαντικά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν εάν οι θεραπείες γίνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και συνολικά 12 φορές. Κατόπιν για να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα οι θεραπείες πρέπει να επαναλαμβάνονται περιοδικά. Όταν κάποιος εξετάσει το δέρμα με μικροσκόπιο μετά από τέτοια θεραπεία, θα παρατηρήσει ότι η επιδερμίδα είναι 30 έως ακόμα και 100% πιο παχιά. Τα ιδιαίτερα σημαντικά κερατινοκύτταρα γίνονται περισσότερο κανονικά, οι δυσχρωμίες μειώνονται και ένα παχύτερο στρώμα κολλαγόνου αποθηκεύεται στην πάνω στιβάδα της επιδερμίδας.

Σε περιπτώσεις φωτογήρανσης και ουλών θα πρέπει να βασιζόμαστε σε εντατικές θεραπείες που θα κάνουν το δέρμα περισσότερο λείο, φωτεινό και λαμπερό.  Οι σύγχρονες θεραπείες είναι επιστημονικά αξιόπιστες και αυτό αποδεικνύεται με παραδείγματα βελτιώσεων που μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσαν να επιτευχθούν με απλές τοπικές θεραπείες. 

Δρ. DesFernandes

(πλαστικός χειρουργός, ιδρυτής της Environ®SkinCare και

δημιουργός των φαρμακοκαλλυντικών Environ®)

TOP